Littekens

Sommige dieren hebben het vermogen om compleet nieuwe ledematen of organen te laten terug groeien. Dit vermogen hebben wij mensen helaas niet. Ons lichaam heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen bij schade. Maar het nieuwe weefsel is bijna nooit hetzelfde als dat het geweest is. Er ontstaat littekenweefsel. Dit weefsel heeft net iets andere eigenschappen dan het oorspronkelijke weefsel. Vaak is het minder elastisch en bewegelijk. Dit kan een invloed hebben op de functie van het weefsel.

Ik heb een grote fascinatie voor de invloed van littekens op het functioneren van ons lichaam. Deze interesse is al ontstaan in mijn werk als fysiotherapeut. Tijdens één van de bijscholingscursussen die ik volgde kwam de invloed van littekens aan bod. Er werd gesteld dat littekens hoog in de hiërarchie staan als het gaat om het veroorzaken van verstoringen in het lichaam. Met andere woorden, littekens hebben een grote invloed op ons functioneren. Met de opgedane kennis ben ik in de praktijk gaan werken en ik merkte dat littekens inderdaad grote invloed kunnen hebben. Vooral littekens in de buik. Vaak voorkomende klachten bij littekens in de buik zijn; 

  • Littekenpijn
  • Buikklachten
  • Bekkenklachten
  • Rugklachten

Tijdens de studie osteopathie heb ik een wetenschappelijk onderzoek (u kunt dit onderzoek hier lezen) gedaan naar de behandeling van het keizersnede litteken en de functie van de buikspieren. Het keizersnede litteken is wel een mooi voorbeeld om uit te leggen wat de invloed van een litteken op het lichaam kan zijn. 

Bij een keizersnede wordt er een snede gemaakt in de buikwand laag in de buik. In de buikwand liggen de buikspieren en hun bindweefsel. Dit bindweefsel wordt door de keizersnede onderbroken. Om de wond te kunnen laten herstellen neemt de spanning in de buikspieren af. In sommige gevallen is er nog een verminderde controle van de buikspieren na het herstel van de wond. Het litteken blijft een prikkel geven naar de hersenen dat de buikspieren niet te veel aan de regio van de wond mogen trekken. Door behandeling van het litteken kan je deze prikkel wegnemen en de controle over de buikspieren verbeteren. 

Een litteken is niet alleen oppervlakkig. We zien alleen het litteken op de huid, maar in de lagen onder de huid vormt zich ook littekenweefsel. Om bij het voorbeeld van de keizersnede te blijven is er ook litteken op de baarmoeder en het omliggende bindweefsel. Dit kan de bewegelijkheid en dus ook de functie van de bekkenorganen beïnvloeden.  

De behandeling

De behandeling van littekens gebeurt manueel, met de handen dus. Er wordt bij het behandelen van littekens geen gebruik gemaakt van hulpmiddelen of apparaten. Het doel van de behandeling is het verbeteren van de bewegelijkheid en elasticiteit van het littekenweefsel. 

Deze behandeling is er op gericht om klachten te verminderen, niet op het veranderen van de uiterlijke kenmerken van littekens. Het uiterlijk van littekens kan wel positief veranderen ten gevolge van de behandeling, maar dit is geen doel op zich.